Άγγελος Γεωργαντάς (1829;-1894)
Συνταγματάρχης ιππικού και βουλευτής Άργους. Γεννήθηκε στο Άργος από φτωχούς γονείς. Ως αξιωματικός ιππικού συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου τιμήθηκε με το παράσημο της λεγεώνας της τιμής.
Προσέφερε υπηρεσίες στην Ελλάδα ως στρατιωτικός και πολιτικός επί 45 σχεδόν χρόνια και τιμήθηκε με τα παράσημα του χρυσού σταυρού του Σωτήρος και των ανωτέρων Ταξιαρχών. Από το 1879 μέχρι το θάνατό του πολιτευόταν στην επαρχία Άργους και εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής. Πέθανε στο Άργος από εμπύρετη ασθένεια στις 11 Ιουλίου 1894 και κηδεύτηκε στο κοιμητήρι της Παναγιάς με μεγάλες τιμές – ήταν βουλευτής τότε – και με δαπάνη του Δήμου.
Το 1891 ιδρύθηκε το πρώτο Γυμνάσιο Αρρένων στην πόλη μας με ενέργειες του Άγγ. Γεωργαντά, βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος Θ. Δηλιγιάννη.
Ο Άγγ. Γεωργαντάς ήταν ένθερμος οπαδός του Θ. Δηλιγιάννη, ο οποίος ως πρωθυπουργός τότε παραβρέθηκε στην κηδεία του. Εντούτοις, είχε συμμαχήσει και με τον Τρικούπη παλιότερα και ο φιλοδηλιγιαννικός τύπος του Άργους συχνά του επετίθετο για το λόγο αυτό με δριμύτητα.
Μετά τις εκλογές του 1885 παρέμεινε σταθερός στο πλευρό του Δηλιγιάννη. Ο Άγγ. Γεωργαντάς, κατά τις πολιτικές συνήθειες της εποχής, εξάντλησε όλες του τις δυνάμεις στην ικανοποίηση ρουσφετιών και κομματικών σκοπιμοτήτων. Η φιλοδηλιγιαννική εφ. «Άργος» του Δημ. Βαρδουνιώτη (φ. 58/25-8-1888) τον κατηγορεί, διότι «δεν έχει στιβαράς χείρας διά να συγκρατήση και διοικήση το κόμμα της αντιπολιτεύσεως», αλλά «περιστοιχίζετο υπ’ ανθρώπων παντός είδους περιτριμμάτων της κοινωνίας και της πολιτικής, μουφλούτζηδων, ηλιθίων…» κ.λπ.
Πράγματι, μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ όλο το Άργος τον θρήνησε – αν πιστέψουμε στα εκτενή αφιερώματα της εφ. «Αγαμέμνων» φ. 100-101 – όσοι εκφώνησαν επικηδείους δεν είχαν να πουν τίποτα για το έργο του, παρά μόνο για την ίδρυση του Γυμνασίου. Ο Άγγ. Γεωργαντάς δεν άφησε απογόνους ούτε ο αδελφός του Θεόδωρος, ο οποίος πέθανε την ίδια εβδομάδα από τη θλίψη του και από την ίδια εμπύρετο ασθένεια.
Βιβλιογραφία
-
Οδυσσέας Κουμαδωράκης. «Άργος τό πολυδίψιον». Εκδόσεις «Εκ Προοιμίου». Άργος 2007.
Σχολιάστε