Προσωπογραφίες
Προσωπογραφία του Βασίλη Γούδα έργο του Louis Duprè. Ο Βασίλης Γούδας ήταν αγωνιστής της επανάστασης του 1821 και υπασπιστής του Μάρκου Μπότσαρη. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1779 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1845, φέροντας το βαθμό του αντιστράτηγου.
Τον Βασίλη Γούδα, γραμματέα και υπαρχηγό του Μάρκου Μπότσαρη, ο Duprè γνώρισε το 1828, όταν ο αγωνιστής είχε μεταβεί στην Γενεύη για να αποθεραπεύσει τα τραύματά του. Καθισμένος με τα γόνατα σταυρωμένα, κρατώντας τη μακριά πίπα, ο Γούδας εικονίζεται λίγο νεότερος από ό,τι είναι και χωρίς τα ίχνη της πρόσφατης δοκιμασίας του. Καπνίζει και σκέπτεται […] ο θεατής συγκρατεί ως ακραία και διαρκή εντύπωση τη σύνθεση της οξύτητας και του βάθους που έχουν τα μάτια του. Η προσωπογραφία είναι έργο των αρχών της τελευταίας περιόδου του καλλιτέχνη.
Μανώλης Βλάχος, “Louis Duprè, Ταξίδι στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη”, εκδόσεις Ολκός, Αθήνα, 1994.
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλιο για το βιβλίο ‘1821 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ’, 2011, Α΄ΤΟΜΟΣ, από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η φωτογραφία του πορταίτου που φιλοτέχνησε στο Παρίσι ο Γάλλος Ζωγράφος Louis Dupre΄και δείχνει τον οπλαρχηγό του 1821 Ηπειρώτη-Γραμμενιάτη Βασίλη Γούδα, Αντιστράτηγο, παρουσιάζεται στο σχολιαζόμενο βιβλίο ως πορτραίτο του Μάρκου Μπότσαρη. Ο εικονιζόμενος Βασίλης Γούδας, διετέλεσε βέβαια πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπόσταρη και, λόγω της μορφώσεώς του, γραμματέας του μεγάλου αγωνιστή της Επανάστασης. Οι υπεύθυνοι της έκδοσης, οφείλουν να προβούν σε διόρθωση του σφάλματος αυτού.
Ο ίδιος ο Dupre΄επέτρεψε στον Βασίλη Γούδα να γράψει πάνω στον Πίνακα το όνομά του και τον τίτλο του στα ελληνικά όπως φαίνεται στον Πίνακα.
Κωνσταντίνος Γούδας, Ομότιμος Καθηγητής και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών
Αξιότιμε κύριε καθηγητά,
Σφάλματα τέτοιου είδους, υπάρχουν σε πολλές εκδόσεις, που ίσως να οφείλονται σε αβλεψία ή λάθος στο μοντάζ, ίσως σε προχειρότητα ή ανικανότητα ταυτοποίησης του προσώπου, ή σε αντιγραφή εικόνας της οποίας η λεζάντα ήταν λάθος. Έχουμε δει τον φαναριώτη ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσο να μας τον παρουσιάζουν σαν Αλή Πασά ( ένθετο αφιέρωμα στο 1821 γνωστής εφημερίδας ), να μπερδεύουν τον Thomas Gordon με τον George Finlay (πάλι σε Κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας), αλλά και λάθος λεζάντες σε πολύ γνωστά πρόσωπα, όπως της Μαυρογένους κ.α. σε προσεγμένες εκδόσεις ιδρυμάτων. Βέβαια κυκλοφορούν και εγκληματικά βιβλία ή λευκώματα, όπως το δίτομο «Πανόραμα Ελληνικής Επαναστάσεως», εκδόσεις χχ, στο οποίο τα λάθη είναι απαράδεκτα, σαφώς όμως εκεί πρόκειται για εξαιρετικά πρόχειρη και καταδικαστέα έκδοση.
Το ζητούμενο όμως σε τέτοιου είδους λάθη είναι ότι αναπαράγονται, (άσχετα το αν διορθωθούν σε επανέκδοση) και διαιωνίζονται. [ Λάθη ξένων περιηγητών παρατηρούμε ακόμα και σήμερα, ιδίως σε τουριστικούς οδηγούς].
Εν κατακλείδι θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών στο τι βλέπουν και τι διαβάζουν. Τέλος ας ευχηθούμε « Εις το πυρ το εξώτερον», αβλεψίες, λάθη, προχειρότητες κλπ.
Τσάγκος Αναστάσιος – Γενικός Γραμματέας Αργολικής Βιβλιοθήκης