«Αμπίρ»: Η εποχή του Καποδίστρια στην τέχνη, το θέατρο και τη μόδα – Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
«Αμπίρ»: Η εποχή του Καποδίστρια στην τέχνη, το θέατρο και τη μόδα, είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ), στην οδό Σοφρώνη 13, τον προσφάτως ανακαινισμένο χώρο του ΠΛΙ, στο Ναύπλιο.
Το στυλ «Αμπίρ» φέρνει στον νου τον Ναπολέοντα και την Ιωσηφίνα και τις ανάλαφρες ελληνοπρεπείς γραμμές του στα γυναικεία φορέματα, που καταργούσαν τη μέση, τόνιζαν το στήθος και έπεφταν σαν χιτώνες, ενώ τα μαλλιά ήταν χτενισμένα στο αρχαιοελληνικό στυλ, γραφεί ο αγαπητός Νίκος Βατόπουλος στην εφημερίδα Καθημερινή (09.08.2021).

Η μόδα στις αρχές του 19ου αιώνα στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα του Ναυπλίου (φωτ. ΠΛΙ). Η εικονιζόμενη ανδρική ενδυμασία είναι κατασκευή του Αριστείδη Τζονευράκη.
Στην έκθεση του Ναυπλίου, την οποία έχει επιμεληθεί ο συνεργάτης του ΠΛΙ μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ενδύματα, αυθεντικά της εποχής, εκτός από το ανδρικό, που είναι μεικτό, πρωτότυπο και αντίγραφο. Η ανδρική ενδυμασία είναι κατασκευή του Αριστείδη Τζονευράκη. Ανήκουν όλα στη συλλογή μόδας του ΠΛΙ, τη μεγαλύτερη της Ελλάδος. Η έκθεση συνδέεται με την ελληνική ιστορία με τον θεματικό της υπότιτλο που δηλώνει «η εποχή του Καποδίστρια στην τέχνη, το θέατρο και τη μόδα».
Όπως αναφέρει το Ίδρυμα «το στυλ Αμπίρ» είναι ένα κίνημα του 19ου αιώνα που επηρέασε την αρχιτεκτονική, τις διακοσμητικές τέχνες, τη μόδα, τα έπιπλα, και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη φάση του νεοκλασικισμού. Άνθησε μεταξύ του 1800 και του 1815 στην περίοδο της πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας, και διήρκεσε έως τα τέλη της δεκαετίας του 1820. Από τη Γαλλία εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στην Αμερική.
Το στυλ «Αμπίρ» πήρε το όνομά του από τη διακυβέρνηση του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α’, κατά τη διάρκεια της πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας, όταν υπήρχε η τάση να εξιδανικεύεται η ηγεσία του Ναπολέοντα και το γαλλικό κράτος. Το προηγούμενο στυλ μόδας στη Γαλλία ήταν αυτό του Διευθυντηρίου, ένα πιο αυστηρό και μινιμαλιστικό στυλ, που είχε αντικαταστήσει εκείνο του Λουδοβίκου 16ου.
Το «Αμπίρ» ήταν η απόλυτη επιστροφή στον επιδεικτικό πλούτο. Το νέο στυλ είναι παρόμοιο με το Biedermeier στις γερμανόφωνες χώρες ή το Federal των ΗΠΑ και το Regency στη Βρετανία».
Διάρκεια Έκθεσης
Έως 15 Σεπτεμβρίου 2021
Σοφρώνη 13, στο Ναύπλιο, Τηλ. +30 2752 028947
Ωράριο λειτουργίας – Καθημερινά 10:00-14:00
Είσοδος Ελεύθερη
Σχολιάστε