Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Οθωμανίδες Κυρίες του Ναυπλίου»
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου, του Τόλη Κοΐνη με τίτλο «Οι Οθωμανίδες κυρίες του Ναυπλίου».
Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν ο Θεοδόσης Σπαντιδέας, βιολόγος, πρόεδρος Προοδευτικού Συλλόγου «Ο Παλαμήδης» και ο Βαγγέλης Μπουγιούτης, φιλόλογος.
Οι Οθωμανίδες κυρίες του Ναυπλίου του Τόλη Κοΐνη
Οι Οθωμανίδες Κυρίες του Ναυπλίου έφθασαν. Ανεβαίνουν αγριεμένες στα βραχάκια του λιμενοβραχίονα. Τις ανταμώνουν μόνον αλαφροΐσκιωτοι περιπατητές… Ταυτόχρονα ένας αλλόκοτος θίασος ξεπροβάλλει: Ο κόκκινος συνταγματάρχης, ο Δεσπότης που πέθανε από τύφο, η Όλγα, ο ναύτης του Μαγγελάνου, ο νάνος του πηγαδιού, ο μεθυσμένος μαντατοφόρος, οι ήρωες των μυθιστορημάτων του Αλ. Μουτασίμογλου και άλλοι … Όλοι μαζί συμμετέχουν στην «παρέλαση των πειρασμών» στο μυαλό μιας νεαρής φιλολόγου…
Αυτά και άλλα περίεργα βγαλμένα από σύγχρονους αστικούς μύθους θα βρει ο αναγνώστης στη πρωτότυπη αυτή συλλογή διηγημάτων του Τόλη Κοΐνη με τίτλο «Οι Οθωμανίδες κυρίες του Ναυπλίου και άλλα αφηγήματα».
Δύο λόγια για το βιβλίο από το συγγραφέα:
Η αρχή έγινε από τον Μ. Λαμπρινίδη, πολιτευτή του Τρικουπικού κόμματος από το 1885 μέχρι 1910. Εκλέχτηκε Βουλευτής και Δήμαρχος Ναυπλιέων. Επάγγελμα δικηγόρος. Μας άφησε ένα φοβερό έργο, τη «Ναυπλία» (από Αρχαιοτάτων χρόνων). Όχι επιφανειακό έργο. Δαπάνησε χρόνο αναζήτησης σε πολλά αρχεία, ώρες δουλειάς ανεκτίμητες και γλώσσα καθαρεύουσα, σχεδόν αρχαΐζουσα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι γράφτηκε από έναν ερασιτέχνη.
Εκεί πρωτοσυνάντησα την λέξη «Οθωμανίδες»… για τις Οθωμανίδες κυρίες του Ναυπλίου και όσα υπέφεραν στην διάρκεια της Μεγάλης Πολιορκίας (Απρίλιος 1821-Δεκέμβριος 1822). Τις αναφέρει να τρέχουν στο λιμάνι προσπαθώντας να προσανατολίσουν ένα πλοίο που επιχειρούσε το σπάσιμο του αποκλεισμού. Γυναίκες που είχαν περάσει την ζωή τους σε πλήρη υποταγή μέσα στους οντάδες του χαρεμιού, βγαίνουν από το σπίτι και κατεβαίνουν στο λιμάνι!!! Θεώρησα ότι άξιζε να δώσω το όνομά τους στην συλλογή.
Στη συνέχεια είναι κάποιες ιστορίες. Κυκλοφορούσαν σαν αστικοί μύθοι. Εξηγούσαν, άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι, πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Αισθάνθηκα την ανάγκη ότι αν δεν καταγραφούν, θα χαθούν. Αποτελούν μέρος της ιστορικής μας παράδοσης.
Ενδόμυχα έχουμε την ανάγκη για το παραμύθι. Σε χρόνους κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής ισοπέδωσης απαραίτητο για να μας σηκώσει από τον καναπέ της κατάπτωσης. Προσπάθησα να αφηγηθώ τέτοια παραμύθια. Και στα παραμύθια δεν χωρούν αστερίσκοι και υποσημειώσεις.
Αυτά αφορούν τα 17 πρώτα διηγήματα της συλλογής «Οι Οθωμανίδες Κυρίες του Ναυπλίου». Στο τέλος έρχεται η «Παρέλαση των Πειρασμών». Μια νουβέλα, αποτέλεσμα πειραματισμού. Εγκιβωτισμός κειμένων μέσα σε άλλα κείμενα. Μην φοβηθείτε ακούγοντας τέτοιες βαριές κουβέντες. Δεν είναι παρά η αφήγηση της πορείας μιας ανύπαντρης φιλολόγου από το 1973 ως το 2004 μέσα από τα κείμενα που έγραψε η ίδια.
Ο Τόλης Κοΐνης γεννήθηκε το 1957, και συνεχίζει να μεγαλώνει, στο Ναύπλιο. Για την ακρίβεια, ορίζει δικούς του χώρους – όσων διαστάσεων κάνει, κατά καιρούς, κέφι – και μέσα εκεί επιβιώνει. Εργάζεται ως καθηγητής Μαθηματικών στη Δημόσια Εκπαίδευση και αυτή είναι η μόνη ιδιότητα που δηλώνει.
Σχολιάστε