Εκδηλώσεις από το Μουσικό Σχολείο και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας σας προσκαλούν το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 7μ.μ. στο Φουγάρο, Ασκληπιού 98 – Ναύπλιο, με ελεύθερη είσοδο σε μια εκδήλωση που διαρθρώνεται σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Εαρινές συνομιλίες με… Μύθους».
Η εποχή της ποίησης είναι η άνοιξη και η τέχνη της άνοιξης είναι η ποίηση. Η άνοιξη ως έννοια περιέχει την ανανέωση, την αναγέννηση, τον εξαγνισμό. Εξερευνώντας και βαδίζοντας στους μυθικούς δρόμους του μύθου της Ανθείας Αργείας Ήρας μια ομάδα 14 μαθητών υπό τη διδασκαλία πέντε καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, με επικεφαλής την κ. Καλλιόπη Σ. Καλποδήμου ανακάλυψαν πως η αρχαία ποίηση μπορεί να διαλεχτεί διακειμενικά και να αναπαρασταθεί θεατρικά, δραματοποιώντας τον Ορφικό Ύμνο στην Ήρα σε «συνομιλία» με έργα νεότερων ποιητών και πεζογράφων, (Οδ. Ελύτη, Σ. Μυριβήλη, Γ. Ρίτσου, Ν. Βρεττάκου, Χαλίλ Γκιμπράν, Φερνάντο Πεσσόα) στο πλαίσιο σχολικού πολιτιστικού προγράμματος: «Βαδίζοντας στους μυθικούς και θεατρικούς δρόμους του… Ορφικού Ύμνου της Ήρας».
Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο «Αμαζόνες και πολιτική στην Αθήνα της κλασικής περιόδου»
Πρόκειται για διάλεξη με ομιλητή τον κ. Σπύρο Συρόπουλο, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας με έμφαση στην Ιστοριογραφία στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών.
Ο κ. Συρόπουλος γεννήθηκε στη Ρόδο το 1970. Σπούδασε ελληνική και λατινική φιλολογία και ιστορία στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Bristol. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις σπουδές του για το μεταπτυχιακό τίτλο Master of Arts (1993) και για το διδακτορικό δίπλωμα (1997).
Από το 2003 διδάσκει μαθήματα ελληνικής αρχαιογνωσίας στην Αγγλική γλώσσα σε φοιτητές από τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα PAIDEIA (University of Connecticut – Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2006 διδάσκει «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Έχει συγγράψει επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με την αρχαία ελληνική τραγωδία, την ιστοριογραφία και ιστορία της ελληνιστικής περιόδου, και για διάφορα ζητήματα αρχαιογνωσίας (Ενδεικτικά: Spyros D. Syropoulos, Unlike a Woman. Gender and the social function of Athenian Tragedy, Β.Α.R, Ιnternational Series 1127, Οxford 2003∙ Σπύρος Δ. Συρόπουλος, Το δέρμα του τράγου. Το άλλο πρόσωπο της εξουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 2003∙ Spyros Syropoulos, “S-light anomaly: dark brightness in Euripides’ Medea”, in M. Christopoulos – E. Karakantza – O. Levaniouk (edd.), Light and Darkness in Ancient Greek Myth and Religion, Lexington Books (A division of Rowman & Littlefield Publishers, Inc.) Lanham, Boulder, New York, Toronto, Plymouth 2010, pp. 77-90, Spyros Syropoulos, «Women Versus Women. The denunciation of female sex by female characters in drama”. Ágora. Estudos Clássicos em Debate 14 (2012) 27-46).
Συμμετείχε σε 3 διεθνή ντοκιμαντέρ με θέμα την ελληνιστική περίοδο που προβλήθηκαν από το BBC2 (Ιούνιο του 2006) και το History Channel (2009-2010).
Σχολιάστε