Χάνσεν Χριστιανός (Christian Hansen, 1803-1883)
Ο Δανός Χριστιανός Χάνσεν σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης. Το 1829, έπειτα από διαγωνισμό, κέρδισε μια υποτροφία, η οποία του παρείχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί καλλιτεχνικά κέντρα της Γερμανίας και της Ιταλίας. Το 1831 έφτασε στη Ρώμη και αφιέρωσε δύο χρόνια στη μελέτη της αρχαίας ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής.
Το 1833, μετά από αίτηση προς την Ακαδημία Καλών Τεχνών, η υποτροφία του παρατάθηκε για λίγους μήνες με σκοπό να εκπληρώσει τη μεγάλη του επιθυμία, να επισκεφθεί την Ελλάδα αναζητώντας την τέχνη στο λίκνο της.
Ο Χριστιανός Xάνσεν έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1833 με σκοπό τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Τον επόμενο χρόνο διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι, παράλληλα με τη μελέτη των αρχαίων μνημείων, εργάστηκε για την κάλυψη των ποικίλων αναγκών που είχε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στον τομέα του σχεδιασμού νέων πόλεων, της ανέγερσης δημοσίων κτιρίων, της μετατροπής άλλων παλαιών, της εκπαίδευσης των τεχνικών. Ανέλαβε επίσης εργασίες για λογαριασμό ιδιωτών, όπως στην περίπτωση της ανέγερσης του οικοδομικού συγκροτήματος του πρίγκιπα Γ. Kαντακουζηνού, το γνωστό σήμερα ως Μεταξουργείο Αθηνών.
Έχει ακόμα σχεδιάσει ταφικά μνημεία στην Αθήνα, όπως του Μυλλέρου στο λόφο του Κολωνού, του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίον του Άρεως, του Νεοφύτου Δούκα στην εκκλησία της Ριζαρείου Σχολής, κ.ά. Τα γνωστότερα έργα του είναι τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οφθαλμιατρείου Αθηνών.
Πηγές
- Κατάλογος από την έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου, 2022, «Γενναίοι και έξυπνοι άνθρωποι – Περιηγητές από τις Βόρειες Χώρες αφηγούνται», Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών.
- Χριστιανός Χάνσεν, Επιστολές και σχέδια από την Ελλάδα, εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα, 1993.
Σχολιάστε