Νόνης Γιάννης (1970 – 6 Ιουνίου 2022)
Γέννημα θρέμμα καλλιτεχνικής οικογένειας από την Πρόνοια Ναυπλίου, ανιψιός του μεγάλου μαέστρου Κωνσταντίνου Νόνη, ο Γιάννης από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του στη μουσική, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση.
Για πολλά χρόνια δίδασκε στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου, που φέρει το όνομα του θείου του, εμφυσώντας την αγάπη για τη μουσική σε δεκάδες Αναπλιωτάκια, ενώ διηύθυνε και τη χορωδία της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης στο Άργος.
Συνεργάστηκε με τη Μαρίζα Κωχ, και ανέβασε σε διασκευή το έργο του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Αξιόν Εστί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τον «Αριστοφάνη που γύρισε από τα θυμαράκια» από τους «Αχαρνής» σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου με την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση.
Συμμετείχε στη συναυλία των Χαΐνηδων «Βάρδα Φουρνέλο» στο Faliro Summer Theater το Σεπτέμβριο του 2021 μαζί με τους: Δημήτρη Αποστολάκη, Μιχάλη Γαλάνη, Δημήτρη Ζαχαριουδάκη, Peter Jaques, Μιχάλη Νικόπουλο και Αγγελική Σύρκου.
Ο εξαιρετικός μουσικός δίδασκε στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου Σύνθεση, Ανώτερα θεωρητικά, προετοιμασία μαθημάτων για εισαγωγή στη Μουσικολογία και Μουσική προπαιδεία για παιδιά.
Ακόμη είχε διδάξει στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας και στο «Νέο Σχολείο».

«Αξιόν Εστί» στο Βουλευτικό Ναυπλίου (2011). Χορωδία Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης. Διεύθυνση: Γιάννης Νόνης.
Έχοντας περάσει προ πολλού τα σύνορα της πόλης του και της Αργολίδας οι Χαΐνηδες αποχαιρέτησαν τον αγαπημένο τους μπασίστα Γιάννη Νόνη από το Ναύπλιο, με τα παρακάτω λόγια: «Άχι τ’ αμυγδαλάκι μου το πικραμύγδαλό μου που ‘πεσε σε θολά νερά και δεν το πιάνω μπλιό μου…». Έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο Γιάννης Νόνης, ο αγαπημένος μπασίστας των «Χαΐνηδων». Ο πιο ανοιχτόκαρδος, κοινωνικός, αλληλέγγυος, γενναιόδωρος μουσικός που έχουμε γνωρίσει. Η γενναιοδωρία του συνεχίζεται ακόμη και μετά θάνατον: Δωρίζει τα εσωτερικά του όργανα, για να δώσει πνοή και γέλιο σε άλλα πικραμένα χείλη.
Ο Γιάννης Νόνης απεβίωσε στις 6 Ιουνίου στα 52 του χρόνια έχοντας διανύσει ένα δύσκολο 20ήμερο υπό μηχανική υποστήριξη σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά από ρήξη ανευρύσματος που υπέστη. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλει την Τρίτη, 7 Ιουνίου, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συνοικισμό Ναυπλίου.
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Nαυπλιέων, η 30η Ιουνίου κάθε έτους καθιερώνεται ως ημέρα αφιερωμένη στον Ιωάννη Νόνη. Επίσης η αίθουσα 5 του 1ου ορόφου του Δημοτικού Ωδείου Κ. Νόνης θα επονομαστεί Αίθουσα Θεωρητικών Ιωάννη Νόνη.
Το «αντίο» της Μαρίζας Κωχ
«Αν ήταν ντουφεκιά θα έμπαινα μπροστά για τον Γιάννη μας, όμως το κάλεσμα ήταν δικό του και μας άφησε πριν λίγο. Ανεύρυσμα στο κεφάλι είπαν οι γιατροί. Είκοσι χρόνια συνεργάτης μου, εκτός από μουσικός και κορυφαίος μουσικοπαιδαγωγός, ήταν κορυφαίος άνθρωπος με μια ευγένεια που δεν είχε προηγούμενο. Πώς να παρηγορήσω την γυναίκα του, τα παιδιά του, τους γονείς του και την αδελφή του; Πώς να παρηγορηθώ κι εγώ που τον αγάπησα σαν παιδί μου!».
Πηγές
- Εφημερίδα «Αναγνώστης», 9 Ιουνίου 2022.
- Πολιτιστική Αργολική Πρόταση.
- Περιοδικό «Lifo», 7 Ιουνίου 2022.
Σχολιάστε