Carl Anton Joseph Rottmann – (1797-1850)
O Carl Rottmann (1797-1850), ένας από τους μεγάλους Γερμανούς ζωγράφους του 19ου αιώνα, επισκέφθηκε την Ελλάδα στα 1834-35, μαζί με τον αρχιτέκτονα Ludwig Lange, για να απαθανατίσει με τον χρωστήρα του την ελληνική γη και το ελληνικό φως. Έδωσε μια αληθινή εικόνα της Ελλάδος όπως ήταν τότε, και δίκαια έχει αποκληθεί ο «ζωγράφος της Ελλάδος».
Ο Καρλ Ρόττμαν υπήρξε ο ευνοημένος ζωγράφος τοπίων του Βασιλιά Λουδοβίκου του πρώτου. Γεννημένος στη Χαϊδελβέργη, έκανε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον πατέρα του και το 1821 ξαναεγκαταστάθηκε στο Μόναχο. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών 1826/27, ο Ρότμαν ταξίδεψε στην Ιταλία προκειμένου να εμπνευστεί περισσότερα μοτίβα για την τέχνη του. Μέχρι τότε, αντλούσε τα ερεθίσματα του από τα τοπία της περιοχής του.
Μετά την επιστροφή του, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο πρώτος τού ανέθεσε να ζωγραφίσει μια σειρά από τοπία της Ιταλίας πάνω σε μνημεία στη στοά του Χόφγκαρντεν στο Μόναχο. Το σύνολο των τοπίων που έγινε σε στυλ «fresco» [fresco = πάνω σε υγρό γύψο στον τοίχο] ολοκληρώθηκε το 1833 και αποτέλεσε τρανή απόδειξη της αγάπης του Λουδοβίκου για την Ιταλία και έκανε τη ζωγραφική τοπίων να αποκτήσει την αίγλη της ζωγραφικής ιστορικών σκηνών, τις οποίες ο Βασιλιάς μέχρι τότε προτιμούσε να αναθέτει.
Το 1834 ο Ρότμαν δέχτηκε την ανάθεση του Βασιλιά να δημιουργήσει μια δεύτερη σειρά τοπίων αυτή τη φορά αφιερωμένων στην Ελλάδα. Αν και στην αρχή προορίζονταν να εκτεθούν κι αυτά στη στοά του Χόφγκαρντεν, οι 23 μεγάλες τοπιογραφίες εκτέθηκαν τελικά στη νεόκτιστη Neue Pinakothek στον δικό τους χώρο.

Ναύπλιο. Σε πρώτο πλάνο το μπούρτζι και στο βάθος το κάστρο του Άργους. Έργο του Γερμανού ζωγράφου Carl Anton Joseph Rottmann, περίπου το 1834. Υδατογραφία, 27.8 cm Χ 38 cm.

Άποψη του Ναυπλίου. Η φυσιογνωμία της πόλης αποτυπώνεται από τη θάλασσα, βλέπουμε το λιμάνι, το Μπούρτζι, τα κτίρια και τα κάστρα τ’ Αναπλιού. Έργο του Γερμανού ζωγράφου Carl Anton Joseph Rottmann, περίπου το 1834.
Ο Ρότμαν έφερε πολλές καινοτομίες στην τέχνη της τοπιογραφίας. Τα σχέδια του αποτυπώνουν τη φύση και η μελέτη της δουλειάς του δείχνει μια περιορισμένη ανάπτυξη του θέματος αλλά ελεύθερη χρήση του χρώματος. Οι λαδογραφίες του που αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης σχετικά με τις δύο μεγάλους κύκλους τοπιογραφιών δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό ελευθερίας αλλά υπακούουν σε κλασικά πρότυπα και επηρεάζονται από το γενικό χαρακτήρα της όλης σύνθεσης.
Την 25η Οκτώβρη 2003, η Neue Pinakothek γιόρτασε την 150η επέτειο της ύπαρξης της. Με την ευκαιρία αυτή, η συλλογή παρουσιάστηκε ανανεωμένη και η αίθουσα Ρόττμαν άνοιξε για το κοινό, στο οποίο δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσει 14 τοιχογραφίες από τη συλλογή των ελληνικών τοπιογραφιών του Καρλ Ρότμαν. Ήταν η πρώτη φορά που τα κομμάτια αυτά παρουσιάστηκαν ως σύνολο από το 1939 στη Neue Pinakothek.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κατερίνα Κυριακοπούλου
Πηγή
- Νέα Πινακοθήκη (Neue Pinakothek), Μόναχο.
Σχολιάστε