Ομιλία στο Δαναό με θέμα: «Ελευθερία έκφρασης, εταιρότητα, ανεκτικότητα: Προκλήσεις στο σύγχρονο κόσμο»
Στα πλαίσια του προγράμματος Διαλέξεων και Συζητήσεων της χειμερινής περιόδου, ο Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός» συνεχίζει τις μετακλήσεις σημαντικών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων, προκειμένου να προσφέρει στους Αργείους την ευκαιρία επικοινωνίας με θέματα που αφορούν στον άνθρωπο και τις πνευματικές του αναζητήσεις.
Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» Αγγελή Μπόμπου 8, στο Άργος, θα μιλήσει ο κ. Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα:
«Ελευθερία έκφρασης, εταιρότητα, ανεκτικότητα: Προκλήσεις στο σύγχρονο κόσμο».
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στέλιος Ε. Περράκης
Ο Στέλιος Ε. Περράκης είναι καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1994 και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών του ιδίου τμήματος.
Τίτλοι σπουδών: Πτυχίο Νομικής του Παν/μίου Αθηνών, Δίπλωμα του Ινστιτούτου Ανωτέρων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Στρασβούργου, Δίπλωμα Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ινστιτούτου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Στρασβούργο και Διδακτορικό Δίπλωμα Νομικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης.
Είναι επίσης: κάτοχος της έδρας Jean Monnet ad personam «Δημοκρατία και Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ε.Ε.», διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, κάτοχος της Έδρας UNESCO «Δημοκρατία, Ανθρώπινα δικαιώματα και ειρήνη», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (2003 – ), μέλος της International Humanitarian Factfinding (2002- ), μέλος της Επιτροπής Έρευνας για το Λίβανο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2006), διορισμένο από τον πρωθυπουργό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2010-).
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1996 – Μάιος 2000). Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διασκέψεις και θεσμούς όπως στην ΕΕ (προεδρίες της Ελλάδας κατά τα έτη 1983, 1988, 1994), Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, Συμβούλιο της Ευρώπης κλπ.
Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (έως το 1993). Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για το πρόγραμμα Jean Monnet στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (1992-1996). Επισκέπτης Καθηγητής και διαλέκτης σε Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων των Παρισίων I και II (Pantheon-Assas), Universite Catholique de Lyon, Universita Autonoma de Barcelona, Sapienza Universita de Roma, European University Institute (Florence), European Institute of Public Administration (Maastricht), European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (EIUC), NATO Defense College κ.α.
Διδάσκει στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας (ΣΕΘΑ, Ναυτική Σχολή Πολέμου, Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας κ.λπ.) και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Έχει δώσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκατοντάδες διαλέξεις και είναι συγγραφέας 280 μελετών (βιβλία, άρθρα, σχόλια κ.λπ.) που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Κοινοτικού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Διεθνούς προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Μεταξύ των μονογραφιών του είναι οι παρακάτω: Διαστάσεις του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Για μία Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μετεξέλιξη, από το Μάαστριχτ στο Άμστερνταμ, Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας/ Ένωσης για την πρώην Γιουγκοσλαβία 1991-1996 κλπ. Μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκει είναι: Το Άτομο στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή Δικαιοταξία, Ευρωπαϊκός Χώρος Ελευθερίας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και Ειδικά Θέματα Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δικαίου ΕΣΔΑ.
Σχολιάστε