Ίνχα Ίντο Κόνραντ (I. K. Inha, 1865-1930)

Ίνχα Ίντο Κόνραντ (I. K. Inha, 1865-1930). Φιλανδός φωτογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής και δημοσιογράφος.
Το 1885 ο Φινλανδός Ίντο Κόνραντ Ίνχα άρχισε να σπουδάζει στο Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι αισθητική, φινλανδική γλώσσα και ιστορία. Την επόμενη χρονιά όμως άλλαξε γνώμη και μεταπήδησε στις φυσικές επιστήμες. Λόγω των οικονομικών του προβλημάτων, άρχισε να εργάζεται και οι σπουδές του έμειναν στη μέση.
Το φθινόπωρο του 1889 άρχισε σπουδές φωτογραφίας αρχικά στη νότιο Βαυαρία και μετά στη Βιέννη. Το 1890 τον κάλεσαν από την εφημερίδα Uusi Suomettar να εργαστεί στο τμήμα εξωτερικών ειδήσεων. Εκτός από την κύρια εργασία του, ο Ίνχα έγραφε στην εφημερίδα κριτικές για τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο, καθώς και ταξιδιωτικές εντυπώσεις.
Το 1897 η εφημερίδα τον έστειλε στην Αθήνα για να καλύψει τα πολεμικά γεγονότα του Ελληνοτουρκικού πόλεμου. Καρπός αυτού του ταξιδιού είναι το έργο του Hellas ja helleenit [Ελλάς και Έλληνες] που εκδόθηκε την ίδια χρονιά, από το οποίο αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για τα γεγονότα της εποχής.

Η Ελένη Κωνσταντινίδη, για την οποία γράφει ο Ινχα ότι είχε σκοτώσει δύο Τούρκους όταν τη συνάντησε στη Βόνιτσα. Φωτ. I. K. Inha, «Hellas ja helleenit», 1987.
Εκτενή αποσπάσματα περιλαμβάνονται στην έκδοση Φορσέν, Μπιορν, Μαρτζούκου, Μαρία, [επιμ.], «Ψέμα κι απάτη». Φινλανδοί στον Ελληνοτουρκικό πόλεμου του 1897,[1] Αθήνα, 2021. Εξέδωσε επίσης τα φυλλάδια Kreikka I [Ελλάς I (1899), Kreikka II [Ελλάς II] (1900), Balkanilla I [Στα Βαλκάνια I] (1906) και Balkanilla II [Στα Βαλκάνια II] (1907).
Εξαίρετος φωτογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής και δημοσιογράφος, ο Ίνχα αποτύπωσε με το φωτογραφικό φακό του ολόκληρη τη Φινλανδία της εποχής του, ανθρώπους και τοπία. Μετέφρασε επίσης γύρω στα 40 βιβλία. Για όλη του τη ζωή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής κάθε νεωτερισμού.
Υποσημείωση
[1] Θέμα του βιβλίου είναι οι φιλέλληνες που έλαβαν μέρος στον ατυχή πόλεμο του 1897, τον πόλεμο των τριάντα ημερών, τον πόλεμο που είχε ως αφορμή την εξέγερση των Κρητικών και τον αγώνα τους για να ενωθούν με την Ελλάδα. Στον ατυχή πόλεμο πήραν μέρος φιλέλληνες από διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια στρατιά με διμοιρίες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής των ερχομένων από διάφορες χώρες. Μεγάλη ήταν η προσέλευση από τη Φινλανδία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν δική τους διμοιρία. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή των δυο επιμελητριών έχουμε μαρτυρίες από εθελοντές, πολεμιστές, γιατρούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι δίνουν τη δική τους οπτική στον πόλεμο αυτό. Το βιβλίο μας παρέχει μια άγνωστη πτυχή του ατυχούς πολέμου του 1897 και ως τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όσους μελετάμε την ιστορία, παρέχοντάς μας ένα άγνωστο στιγμιότυπο του αγώνα αυτού.
Πηγή
- Κατάλογος από την έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου, 2022, «Γενναίοι και έξυπνοι άνθρωποι – Περιηγητές από τις Βόρειες Χώρες αφηγούνται», Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών.
Σχολιάστε