Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του Μορέως 1829
Από το 1821 και μετά, τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, που συνδέονταν με την ελληνική Επανάσταση και τον αγώνα για την ανεξαρτησία, προκάλεσαν ένα μεγάλο ρεύμα φιλελληνισμού και ενδιαφέροντος για τα ελληνικά πράγματα.

Ο Νικόλαος – Ιωσήφ Μαιζών, Γρεναδιέρος στο 1ο τάγμα του Παρισιού το 1792, έργο του Γάλλου ζωγράφου Λεόν Κονιέ (Léon Cogniet, 1794 – 1880). Palace of Versailles.
Το 1828 η γαλλική κυβέρνηση, κατόπιν συμφωνίας των Μ. Δυνάμεων, αποφάσισε να βοηθήσει τους Έλληνες στέλνοντας μια στρατιωτική αποστολή 14.000 ανδρών υπό τις διαταγές του στρατηγού Νικολάου Μαιζών (Nicolas Joseph Maison), που αποβιβάστηκε στις 29 Αυγούστου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, με σκοπό να εκκαθαρίσει την περιοχή από τις τουρκικές-αιγυπτιακές κατοχικές δυνάμεις.
Με τη μεσολάβηση του Εντγκάρ Κινέ (Edgar Quinet),[1] η βοήθεια αυτή συνοδεύτηκε από μία επιστημονική αποστολή, κατά το πρότυπο αυτής που είχε συνοδεύσει το εκστρατευτικό σώμα του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο, και της οποίας το πιο αξιόλογο αποτέλεσμα ήταν η εικονογραφημένη πολύτομη έκδοση Description de l’Égypte (Περιγραφή της Αιγύπτου).

Ο Γαλλικός Στρατός στο Μοριά (1828-1830). Δημοσιεύεται στο: René Puaux, «Grèce, Terre aimée des Dieux, Παρίσι, 1932.
Η Επιστημονική Αποστολή, που έφτασε στο Μοριά το 1829, περιελάμβανε πολλές ειδικότητες: ένα τμήμα φυσικών επιστημών με επτά ερευνητές και ένα ζωγράφο, υπό τη διεύθυνση του συνταγματάρχη Jean-Baptiste Bory de Saint-Vincent (Ζαν-Μπατίστ Μπορύ ντε Σεν-Βενσάν), ένα τμήμα αρχαιολογίας με τη συμμετοχή ειδικά του Quinet, ο οποίος όμως λόγω ασθενείας πολύ σύντομα σταμάτησε να εργάζεται αποτελεσματικά, και ένα τμήμα αρχιτεκτονικής υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Guillaume-Abel Blouet (Γκιγιώμ-Αμπέλ Μπλουέ), στον οποίο οφείλουμε τα κυριότερα επιστημονικά αποτελέσματα της Αποστολής σε αρχαιολογικά θέματα, χάρη στην ποιότητα των αποτυπώσεων τους, η μελέτη των αρχαιοτήτων του Άργους πέρασε στο χώρο της επιστήμης.
Η Επιστημονική Αποστολή του Μορέως παρέμεινε στην Ελλάδα από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 1829, τα μέλη της όμως πέρασαν από το Άργος σε διαφορετικές περιόδους: Ο Quinet την 1η Απριλίου (παρέμεινε μόνο έως τις 7 Απριλίου, επειδή προσεβλήθη από πυρετό), Ο Blouet και οι συνάδελφοι του της αρχιτεκτονικής επιτροπής στις 15 Ιουλίου, εκεί συνάντησαν το συνταγματάρχη Bory de Saint-Vincent,[2] που είχε φτάσει πριν από αυτούς.
Υποσημειώσεις
[1] Edgar Quinet (Εντγκάρ Κινέ, 1803-1875), προσωπικότητα του γαλλικού προοδευτικού πνεύματος και της επιστήμης της εποχής του, οξύς παρατηρητής της ελληνικής πραγματικότητας στη μόλις απελευθερωμένη Ελλάδα του 1828-1830, όπως αποδεικνύεται από το βιβλίο του «Η νέα Ελλάδα και οι σχέσεις της με την Αρχαιότητα», 1830 (κυκλοφόρησε στη Γαλλία για δεύτερη φορά στα 1857 και πρόσφατα το 1984, στις εκδόσεις Belles Lettres, ενώ χαρακτηριστικά αποσπάσματα καταχωρίζονται στον Ε΄ τόμο της σειράς του Κυριάκου Σιμόπουλου «Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του 21», σ. 532 κ.ε.). Όταν είδε το φως της δημοσιότητας δημιούργησε συνταρακτικές εντυπώσεις στον ευρωπαϊκό, πνευματικό και κοινωνικό, χώρο, αποκαλύπτοντας την αλήθεια για το νεαρό ελληνικό κράτος και τους Έλληνες, που μια συστηματική πολιτική κατασυκοφάντηση των αγώνων τους και η σύνθλιψή τους μέσα στις μυλόπετρες του ευρωπαϊκού πολιτικού ζατρικίου, για την επικράτηση των ανταγωνιζόμενων μεγάλων δυνάμεων της εποχής στον επίμαχο ελληνικό χώρο, είχαν σπείρει το έδαφος με αμφιβολίες και πλάνες.
[2] Jean Baptiste Bory de Saint-Vincent (Vincent (Ζαν-Μπατίστ Μπορύ ντε Σεν-Βενσάν 1778 – 1846). Γεννήθηκε στο Αζάν στη νοτιοδυτική Γαλλία. Είχε αποσταλεί ως φυσιοδίφης στην Αυστραλία το 1798. Το 1815, υποστήριξε τον Ναπολέοντα. Το 1829 ήταν επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής στην Πελοπόννησο, και το 1839 είχε την ευθύνη της διερεύνηση της Αλγερίας. Υπήρξε εκδότης του «Dictionnaire classique».
Πηγή
- Michel Sève, Οι Γάλλοι Ταξιδιώτες στο Άργος, École française d’Athènes, 1993.
Σχολιάστε