Σόλτεν Φρέντρικ (Frederik von Scholten, 1796-1853)
Ο Φρέντρικ Σόλτεν εκπαιδεύτηκε στη Σχολή του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας, αλλά το 1823 προσχώρησε στο Γαλλικό Ναυτικό και με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε σε δύο εκστρατείες στην Ελλάδα, η πρώτη το 1824-1825 και η δεύτερη το 1828-1829. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών φιλοτέχνησε υδατογραφίες από τους τόπους που επισκεπτόταν, τη Θάσο, τη Θεσσαλονίκη, τις Μυκήνες και άλλα μέρη της Πελοποννήσου.
Σκίτσα και υδατογραφίες, του Frederik Von Scholten, από την Ελλάδα 1824-29.
Το φθινόπωρο του 1824 ο Scholten ξεκίνησε την πρώτη του περιοδεία στο Αιγαίο με το πλοίο Le Cuirassier, το οποίο αγκυροβόλησε στα ανοιχτά, βόρεια, του νησιού της Θάσου, όπου και σχεδίασε δύο Ρωμαϊκές σαρκοφάγους και ζωγράφισε μία υδατογραφία ενός όρμου με έναν αρχαίο πύργο ο οποίος δεν υπάρχει πια.

Δύο ρωμαϊκές σαρκοφάγοι που σχεδίασε ο von Scholten στη Θάσο. Ένα από τα σχέδια χρονολογείται στις 10 Σεπτεμβρίου 1824.

Δύο ρωμαϊκές σαρκοφάγοι που σχεδίασε ο von Scholten στη Θάσο. Ένα από τα σχέδια χρονολογείται στις 10 Σεπτεμβρίου 1824.
Το Le Cuirassier συνέχισε για Θεσσαλονίκη και αργότερα έφτασε στο Ναύπλιο, όπου εκείνη την περίοδο έδρευε η Ελληνική κυβέρνηση. Σε μία εκδρομή στις Μυκήνες 25 χλμ. μέσα στην ενδοχώρα ο von Scholten σχεδίασε τον μεγαλειώδη τάφο με σχήμα κυψέλης που ονομάζεται «Ο θησαυρός του Ατρέα».
Το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς, γιος του Τούρκου αντιβασιλέα της Αιγύπτου, έπλευσε για την Πελοπόννησο με μεγάλη ναυτική δύναμη και αγκυροβόλησε στην καλά οχυρωμένη πόλη της Μεθώνης ενώ αργότερα πολιόρκησε δύο Ελληνικά οχυρά στον κόλπο του Ναβαρίνου.

Το πλοίο Le Cuirassier, αγκυροβολημένο προς την πλευρά του λιμανιού άγνωστης πόλης. Frederik von Scholten, η ακουαρέλα είναι με ημερομηνία Δεκεμβρίου 1824.

Χάρτης της Ελλάδας και της δυτικής ακτής της Μικράς Ασίας με ένδειξη την πορεία του Φρέντρικ Σόλτεν.
Το ίδιο καλοκαίρι ο von Scholtenεπέστρεψε στη ναυτική βάση της Τουλόν, και το 1826 και 1827 έκανε μακρινά ταξίδια στο Καγιέν (Cayenne) και στις Δυτικές Ινδίες. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του μία αποφασιστική ναυμαχία έλαβε χώρα ανάμεσα στον Ιμπραήμ Πασά και στις ενωμένες Βρετανικές, Γαλλικές και Ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στον κόλπο του Ναβαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1827, η οποία ουσιαστικά έληξε τον πόλεμο υπέρ των Ελλήνων, παρόλο που οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια.

Στρατόπεδο κοντά στο Ναυαρίνο, ένα περίπου χρόνο μετά τη ναυμαχία. Φαίνονται στρατιώτες που στήνουν σκηνές και στο βάθος βλέπουμε τον κόλπο με σκάφη του ναυτικού. Υδατογραφία, Frederik von Scholten, 1828.
Το 1828 και 1829 ο von Scholten συμμετείχε σε μία νέα εκστρατεία στην Ελλάδα – αυτή τη φορά εν πλω της κορβέττας La Diligente, η οποία στην πορεία για Μεθώνη μάλλον έκανε μια παράκαμψη στην Πάτρα.
Το Σεπτέμβριο του 1828 σχεδίασε μια κατεστραμμένη πύλη στην πόλη της Μεσσήνης στη νότια Πελοπόννησο, και αργότερα έκανε ένα σχέδιο με μελάνι της προεδρίας στη Μυτιλήνη στο νησί της Λέσβου – το οποίο είναι, μία τιμητική θέση στο αρχαίο θέατρο της πόλης.

Σχέδιο με μελάνι υπογεγραμμένο από τον Frederik von Scholten της «προεδρίας» στη Μυτιλήνη στο νησί της Λέσβου – το οποίο είναι, μία τιμητική θέση στο αρχαίο θέατρο της πόλης. Το σχέδιο έχει διαστάσεις 18,5 x 24,5 cm.
Επιστρέφοντας στη Γαλλία ο von Scholten έκανε την τελευταία υδατογραφία του ταξιδιού, που απεικονίζει ένα τοπίο με μια εκκλησία και δύο κολώνες κοντά στην Κορώνη, που ίσως να ήταν κάποιος βωμός στον Απόλλωνα Κορίνθου. Το 1834, αφού απολύθηκε από το Γαλλικό στρατό, ο von Scholten διορίστηκε τελωνιακός ελεγκτής στο νησί St. Croix, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, και σχεδίασε πληθώρα από υδατογραφίες και σχέδια για τα οποία είναι γνωστός στις μέρες μας.
Οι υδατογραφίες και τα σχέδιά του από την Ελλάδα, παρόλα αυτά, έχουν ξεχαστεί, ενώ είναι από τις πρώτες εικόνες Δανού καλλιτέχνη στην Ελλάδα.
Απόδοση από την Αγγλική γλώσσα
Σεμίνα Μπαρογιάννη
Πηγή
- Κατάλογος των Ελληνικών σχεδίων του Φρέντρικ Σόλτεν – Nationalmuseets Arbejdsmark, 2014.
Σχολιάστε