Fredrika Bremer (1801-1865)
Η Φρέντρικα Μπρέμερ γεννήθηκε στο Τούρκου της Φινλανδίας και ήταν γόνος εύπορης και καλλιεργημένης οικογένειας. Το 1804 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια λαμβάνοντας μόρφωση σε διάφορους τομείς. Σπούδασε στην Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία και αργότερα στη Νορβηγία.
Η Μπρέμερ έγραψε λογοτεχνικά έργα που έχουν σήμερα ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς περιγράφουν τη Σουηδία των ημερών της. Ήταν ανήσυχο πνεύμα με πλούσια φιλανθρωπική δράση, ενώ υπήρξε πρωτοστάτης του γυναικείου κινήματος στη Σουηδία. Πεπεισμένη για τις ικανότητές της και για μια ιδιαίτερη αποστολή που θεωρούσε πως είχε να επιτελέσει, αποφάσισε να μείνει ανύπαντρη. Το 1849 επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, όπου έμεινε για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων επισκέφθηκε και την Κούβα.
Το 1856 ξεκίνησε ένα ταξίδι που διήρκεσε πέντε χρόνια και την έφερε ως τα Ιεροσόλυμα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού επισκέφθηκε την Ελλάδα, το 1859 σε ηλικία 58 ετών. Αρχικά, σκόπευε να μείνει λίγες βδομάδες, καθώς όμως οι γνωριμίες και οι προσκλήσεις αυξάνονταν, παρέμεινε στην χώρα είκοσι ολόκληρους μήνες. Έχοντας ως βάση την Αθήνα, επισκέφθηκε την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, την Πελοπόννησο (Ναύπλιο, Παλαμήδι, Άργος – Αρκαδικά τοπία, Τριπολιτσά, Σπάρτη – Μυστράς), τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία αλλά και πολλά νησιά του Αιγαίου.
Ο γερο-ναύαρχος [Κανάρης] ήταν ενημερωμένος για την επίσκεψή μας και ήρθε να μας συναντήσει στα σκαλοπάτια. Πρέπει να ομολογήσω πως όταν τον γνώρισα ένιωσα κάποια έκπληξη, καθώς ήταν μικροκαμωμένος αλλά δυνατός, με νεανικές κινήσεις και νεανική φρεσκάδα στο πρόσωπο. Μας υποδέχτηκε με μετριοφροσύνη κι αφού μας καλωσόρισε ευγενικά, μας οδήγησε μέσα στο σπίτι όπου βρισκόταν η γυναίκα του. Αυτή ήταν μια όμορφη, μεγαλοπρεπής γυναίκα, ντυμένη για την περίσταση με μια φορεσιά από τα Ψαρά κι ένα περίεργο κάλυμμα κεφαλιού σαν λειρί κόκορα, πάνω από το οποίο έπεφτε ένα άσπρο, διάφανο βέλο. Φορούσε ακόμη ένα κοντό πανωφόρι, στολισμένο με γούνα και μια μεταξωτή μαύρη φούστα. Ο ίδιος ο Κανάρης ήταν ντυμένος με ρούχα ευρωπαϊκά.
[…] Ό,τι κι αν νομίζουν οι άνθρωποι για τον Κανάρη ως πολιτικό, ο τίμιος και απλός χαρακτήρας του αναγνωρίζεται από όλους. Ο Ψαριανός ήρωας έχει πράγματι πάρει τον τίτλο του ναυάρχου, αλλά ποτέ δεν επιθύμησε να έχει ένα στόλο κάτω από τις διαταγές του ή κάποιο άλλο πλοίο εκτός από το πυρπολικό του, λέγοντας πως είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε άλλη θέση.
Fredrika Bremer (Σουηδία) 1859
Το τελευταίο της βιβλίο, Livet i gamla världen [Η ζωή στον παλαιό κόσμο], (1862) είναι αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού. Αποτελείται από 1250 πυκνοτυπωμένες σελίδες, 500 από τις οποίες αναφέρονται στην Ελλάδα. Εκδόθηκε μάλιστα και στα ελληνικά με τον τίτλο Η Ελλάδα και οι Έλληνες την εποχή του Όθωνα. (2002).
Πηγή
- Κατάλογος από την έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου, 2022, «Γενναίοι και έξυπνοι άνθρωποι – Περιηγητές από τις Βόρειες Χώρες αφηγούνται», Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών.
Σχολιάστε