«Ποιητές και Μουσικοί της Αρχαίας Ερμιόνης» – Το νέο βιβλίο του Γιάννη Σπετσιώτη και της Τζένης Ντεστάκου
Κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο στη σειρά «Μύθοι και Αλήθειες», με τίτλο «Ποιητές και Μουσικοί της Αρχαίας Ερμιόνης», του Γιάννη Σπετσιώτη και της Τζένης Ντεστάκου.
Στο βιβλίο περιγράφεται το αντάμωμα με τους λυρικούς ποιητές, τους διθυραμβοποιούς και τους μουσικούς της Ερμιόνης του 6ου και του 5ου αιώνα π.Χ. Ξεχωριστή η συνάντηση, εκεί στην άκρη «του Μπιστιού», με τον μεγάλο Λάσο «γέννημα θρέμμα» της Ερμιόνης. Ο διάλογος μαζί του ήταν συναρπαστικός. Ήταν ένα ταξίδι στον πανάρχαιο πολιτισμό του τόπου μας!
Στρέψαμε, όμως, το βλέμμα και στους άλλους ποιητές – μουσικούς που γεννήθηκαν στην Ερμιόνη: Τον Επικλή και τον Κηκείδη, τον Κυδία και τον Θεόπομπο, τον Ευάγη, τον Πυθοκλή και τον Παντοκλή που στήριξαν το πολιτιστικό υπόβαθρο της Αρχαίας Ελλάδας.
Θεωρούμε, πως είναι καιρός πλέον εμείς οι Ερμιονίτες να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τον Λάσο, τον Επικλή, τον Κηκείδη αλλά και τους άλλους μακρινούς συμπολίτες μουσικούς και ποιητές. Αποτελούν μέρος της τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας και μπορούμε άφοβα με γνώση και θέρμη να μιλάμε γι’ αυτούς. Τα σχολεία και οι ασχολούμενοι με τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν τον πρώτο λόγο.
Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου, στη Βιβλιοθήκη Ερμιόνης και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη.
Στην εισαγωγή του βιβλίου διαβάζουμε:
Το καλοκαίρι του 1984 καλεσμένος του Ερμιονικού Συνδέσμου έδωσα την πρώτη μου διάλεξη στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα του «Καποδιστριακού Σχολείου» στην Ερμιόνη με θέμα «Ο ποιητής και μουσικός Λάσος ο Ερμιονεύς».
[…] Γεγονός, όμως, είναι πως το όνομα του Λάσου, μουσικού και ποιητή της Αρχαίας Ελλάδας από την Ερμιόνη, πάντοτε «τραβούσε» την προσοχή μου και ήταν στο επίκεντρο των ερευνών μου.
Βοηθώντας την προσπάθειά μου αυτή ο αείμνηστος Λίνος Μπενάκης, ευρυμαθέστατος και με μουσική παιδεία επιστήμονας, μου σύστησε τη διδακτορική διατριβή «LASO DI ΕΡΜΙΟΝΕ» του Ιταλού AURELIO DRIVITERA (1965), γραμμένη στα ιταλικά.
Το όνομα του μακρινού συμπολίτη μας, όπως και άλλες φορές έχω αναφέρει, είχε δοθεί στον πρώτο κινηματογράφο που λειτούργησε στην Ερμιόνη τα πρώτα χρόνια της 10/ετίας του ’50 και έτσι δεν ήταν άγνωστο στον κόσμο της. Δόθηκε, επίσης, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων που συστάθηκε στην Ερμιόνη τον Δεκέμβριο του 1975. Μάλιστα μέχρι σήμερα σώζεται η πινακίδα «Λάσος» στους Στρατώνες, όπου στεγάζονταν το γραφείο του Συλλόγου.
Ακόμη ο Λίνος Μπενάκης δημοσίευσε στην εφημερίδα Ερμιονική Ηχώ άρθρο με θέμα «Λάσος ο Ερμιονέας» προβάλλοντας την προσωπικότητα του ξακουστού μουσικού.
Οι μουσικές μου αναζητήσεις σχετικά με τους Ερμιονίτες μουσικούς συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Έτσι το 1987 δημοσίευσα στην τοπική εφημερίδα «Η Φωνή της Ερμιόνης» άρθρο αναφερόμενο σε έναν άλλο μουσικό από την Ερμιόνη, τον κιθαριστή Επικλή.
Μουσικοί της αρχαιότητας από την Ερμιόνη ήσαν και ο διθυραμβικός ποιητής Κηκείδης, ο κιθαρωδός και ποιητής Κυδίας, ο αυλητής Θεόπομπος και άλλοι.
Έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι μεταξύ των τετρακοσίων (400) ποιητών και μουσικών της Αρχαίας Ελλάδας, των οποίων τα ονόματα διασώθηκαν, οκτώ κατάγονταν από την Ερμιόνη.
Το φιλόμουσο πνεύμα των Ερμιονέων, όπως διηγείται ο Παυσανίας φαίνεται και στην ετήσια διοργάνωση του «τρίαθλου», δηλαδή των αγώνων μεταξύ των νέων που περιλάμβανε μουσική, κολύμβηση και ιστιοπλοΐα. Στους νικητές εκείνων των αγώνων, που τελούνταν προς τιμή του Διόνυσου του Μελαναίγιδος, δίνονταν και ανάλογα έπαθλα. Όπως δε αναφέρει ο Ιωάννης Βασιλείου, οι αγώνες αυτοί πιθανότατα γίνονταν στο Γκούρι Λάρτ (Πέτρα υψηλή), καθώς η θάλασσα στο μέρος αυτό διευκόλυνε τη διεξαγωγή τους.
Ήδη η πόλη-κράτος της Ερμιόνης από τον 6ο π.Χ. αιώνα είχε αρχίσει να προβάλει ως ιδιαίτερα ισχυρό και εύπορο κράτος με «αιχμή του δόρατος» το εμπόριο και τη βαφή της ονομαστής πορφύρας.
Η οικονομική αυτή ευημερία βοήθησε την ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών και γενικότερα του Πολιτισμού της Ερμιόνης. Υψώθηκαν ονομαστοί ναοί και βωμοί, αποτυπώθηκαν θαυμάσιες επιγραφές, διασώθηκαν τα ονόματα και τα έργα λαμπρών μουσικών, διοργανώνονταν περίφημοι αθλητικοί αγώνες, ενώ οι αρχαίοι Ερμιονείς, όπως οι ιστορικοί μάς παρέδωσαν, συμμετείχαν στις κορυφαίες μάχες των Ελλήνων εναντίον των Περσών.
Το βιβλίο διατίθεται σε μορφή Portable Document Format (PDF), στον σύνδεσμο: Ποιητές και Μουσικοί της Αρχαίας Ερμιόνης
Από την μέχρι τώρα παρουσία τους στο χώρο και τις γενικότερες ενασχολήσεις και τα γραπτά τους δεν υπάρχει αμφιβολία οτι ο κ.Γιάννης Σπετσιώτης και η κ.Τζένη Ντεστάκου θα έχουν καταγράψει ενα νέο πολιτισμικό πόνημα που θα κάνει την περιοχή μας υπερήφανους αλλα και κοινωνούς με το παρελθόν της.
Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν το πολύ καλό τους έργο.