Τήμενος
Τήμενος: Ηρακλείδης, βασιλιάς και νομοθέτης του Άργους, γιος του Αριστόμαχου και δισέγγονος του Ύλλου, του γιου της Δηιάνειρας και του Ηρακλή, γιου του Δία και γενάρχης των Τημενιδών. Ηρακλείδες ονομάζονταν οι Δωριείς ως απόγονοι του Ηρακλή, οι οποίοι μετά το θάνατο του τελευταίου εκδιώχθηκαν από τον Ευρυσθέα.
Επέστρεψαν μετά τον θάνατο του Ευρυσθέα, με αρχηγό τον Ύλλο. Όμως αναγκάστηκαν και πάλι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, γιατί δεν ήταν ο ορισμένος από τη Μοίρα χρόνος. Παρερμηνεύοντας χρησμούς του μαντείου των Δελφών, ο Ύλλος και, αργότερα, ο εγγονός του Αριστόμαχος προσπάθησαν να επιστρέψουν και πάλι στην Πελοπόννησο αλλά σκοτώθηκαν. Στους γιους του Αριστόμαχου Τήμενο και Κρεσφόντη ανατέθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου. Όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση, ο Τήμενος πήρε το Άργος και πάντρεψε την κόρη του Υρνηθώ με τον Ηρακλείδη Δηιφόντη. Αυτό όμως προκάλεσε την οργή των γιων του, οι οποίοι προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν την ώρα που λουζόταν μόνος του σε ένα ποτάμι. Ο Τήμενος όμως δεν πέθανε αμέσως, αποκλήρωσε τους γιους του και έδωσε το βασίλειό του στον Δηιφόντη.
Ο Στράβων αναφέρει ότι υπήρχε τάφος του Τήμενου στο γνωστό Τημένιο, επειδή από τη θέση εκείνη έκανε επίθεση και κατέλαβε το Άργος, όπου έγινε κατόπιν βασιλιάς και νομοθέτης. Άλλο ένα Τημένιο μνημονεύεται ΒΑ του Άστρους Κυνουρίας σε ανάμνηση της νίκης του Τήμενου κατά των Σπαρτιατών.
Πηγές
- Οδυσσέας Κουμαδωράκης, «Άργος το πολυδίψιον», Εκδόσεις Εκ Προοιμίου, Άργος, 2007.
- Γιάννης Λάμψας, «Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου, Ελλάδα-Ρώμη», Εκδόσεις Δομή, Τόμος ‘Δ, Αθήνα, χ.χ.
Σχετικά θέματα:
- Τημενίδες (Τημενίδαι)
- Αλέξανδρος ο Μέγας και η Αργεία καταγωγή του
- Τημένιον, το λιμάνι του αρχαίου Άργους. Αναφορές αρχαίων και νέων συγγραφέων και ενδείξεις για την τοποθεσία, από το τέλος του 18ου αιώνα
Σχολιάστε