Πανούτζος Δημήτριος (1772-1838)
Δημήτριος Πανούτζος από την Ερμιόνη Αργολίδας, κτηματίας, 49 ετών κατά την έναρξη της Επαναστάσεως. Κυβερνήτης πλοίου υπό Αυστριακή σημαία, ο οποίος μετέφερε από τον λιμένα της Μασσαλίας στο Μεσολόγγι, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Έλληνες σπουδαστές και ομάδα φιλελλήνων με πυρομαχικά, όπλα, χρήματα και ένα τυπογραφείο. Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου το σκάφος του προσάραξε στα αβαθή, πλησίον της νησίδας Βασιλάδι και κατεστράφη. Συμμετείχε στον ναυτικό αποκλεισμό της Πάτρας και του Μεσολογγίου. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για τον Αγώνα. Κατά το έτος 1825, διετέλεσε Γενικός Αστυνόμος και Λιμενάρχης Κάτω Ναχαγιέ.

Δημήτριος Πανούτζος προς [Ιωάννη Κωλέττη], 1822 Απριλίου 17. Ο Δημήτριος Πανούτζος ζητάει από τον Ιωάννη Κωλέττη να του παραχωρήσει τα μέσα μεταφοράς και τα χρήματα για να πάει στο Μεσολόγγι και το Ανατολικό και να περισώσει όσα από τα πράγματά του μπορεί.
Οι διάφορες επιτροπές εκδουλεύσεων τον ενέταξαν αρχικά στους πολιτικούς Ε’ τάξεως και τελικά τον κατέταξαν στους πλοιάρχους Γ’ τάξεως. Κατά τα έτη 1826 και 1827, διετέλεσε Παραστάτης Ερμιονίδας στην Γ’ Εθνοσυνέλευση (ΜΑ= Μητρώα Αγωνιστών, ΑΕΠ= Αρχεία Ελληνικής Παλλιγενεσίας), κατά τη διάρκεια της οποίας διεκδίκησε αποζημίωση για το απωλεσθέν πλοίο του (ΑΕΠ- Αρχεία Ελληνικής Παλλιγενεσίας). Κατά το έτος 1830 διετέλεσε προεστός Ερμιόνης.
Η Κοινότητα Ερμιόνης τον διόρισε Επίτροπο, υπεύθυνο για τη σύσταση αλληλοδιδακτικής σχολής στο χωριό. Τιμήθηκε με αργυρούν Αριστείον Αγώνος καθώς και με τον Σταυρό του Σωτήρος. Παρουσιάσθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη την Κολοκοτρώνη – Πλαπούτα, κατά το έτος 1834. Απεβίωσε κατά το έτος 1838, σε ηλικία 66 ετών.
Με την από 8/4/1865 αίτησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο υιός του, Γεώργιος Φωτόπουλος – Πανούτζος, αξίωσε την προβλεπόμενη από τον νόμο περί προικοδοτήσεως αμοιβή για την προσφορά του στον ιερό υπέρ βωμών και εστιών Αγώνα.
Γεώργιος Μ. Βουτσίνος
«Μητρώον Ερμιονέων Αγωνιστών της Ελληνικές Παλιγγενεσίας», Αθήνα, 2001.
Σχετικά θέματα:
- Κληρικοί της επαρχίας Ερμιονίδας: Αρωγοί της Παιδείας του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους (1828 -1853)
- Το ξεκίνημα της Επανάστασης του ’21 στην Ερμιονίδα
- Η ιστορική οικογένεια Μάλλωση της Ερμιόνης
- Η ιστορική οικογένεια Νικολάου της Ερμιόνης
- Η ιστορική ερμιονίτικη οικογένεια των Μερκούρηδων
Σχολιάστε