Μαλοκίνης Δημήτριος (1785- ;)
Ο Δημήτριος Μαλοκίνης γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1785 από Σπετσιώτες γονείς. Ο πατέρας του Ιωάννης ήταν ιδιοκτήτης μεγάλου πλοίου, που το κυβερνούσε ο γιος του Δημήτριος και που το διέθεσε για τον Αγώνα, αφού προηγουμένως το εξόπλισε με αξιόλογο οπλισμό.
Ο Δημήτριος Μαλοκίνης ήταν γείτονας, φίλος και συναγωνιστής του Χατζηγιάννη Μέξη. Μαζί πήγαν και στους Αγίους Τόπους και έγιναν Χατζήδες, ο ένας Χατζηγιάννης και ο άλλος Χατζηδημητράκης. Έφερε μάλιστα και το σάβανό του εικονογραφημένο, που οι απόγονοί του το φυλάνε με πολύ επιμέλεια σε πλαίσιο, δίπλα στο εικονοστάσι του αρχοντικού τους, στις Σπέτσες, όπου εκεί συντηρείται σε άριστη κατάσταση και το κρεβάτι του, με τα αρχικά τού ονόματος του.
Σ’ ένα από τα ταξίδια του στη Μαύρη θάλασσα, περνώντας από την Κωνσταντινούπολη, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Στις 20 Οκτωβρίου 1820, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ τον κάλεσε εκεί μαζί με τον Χατζηγιάννη Μέξη και τον Ηλία θερμησιώτη «προκειμένου να τους ομιλήσει δι’ αναγκαίον λόγον». Και «ο αναγκαίος αυτός λόγος» δεν ήταν άλλος από τις συνεννοήσεις για την προετοιμασία του αγώνα στις Σπέτσες και την κήρυξη της Επανάστασης.
Με το καράβι του «Νέα τύχη» έλαβε μέρος κατά τις πρώτες εβδομάδες της Επανάστασης σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του τουρκικού στόλου κοντά στην Ίο, Σάμο, Μήλο, Κίμωλο και στον μεταξύ Λέσβου και Μικράς Ασίας πορθμό. Ενίσχυε το επαναστατικό μένος σ’ όλο το Αιγαίο και μετέφερε παντού πολεμοφόδια και ζωοτροφές στους αγωνιζόμενους κατοίκους των νησιών. Συνόδευσε τον Γκίκα Μπόταση στην εκστρατεία για την πολιορκία του Ναυπλίου και έλαβε μέρος στη μάχη του Ξεριά στο Άργος, με το γιο της Μπουμπουλίνας το Γιάννο Γιάννουζα.
Όταν τον Ιούλιο του 1822 άρχισαν να καταφθάνουν στις Σπέτσες πληροφορίες για επικείμενη επίθεση του τουρκικού στόλου, με σκοπό να καταστρέψει τις πολεμικές βάσεις των Σπετσών και της Ύδρας και να απελευθερώσει το Ναύπλιο, στο νησί άρχισαν μεγάλες προετοιμασίες. Ο Δημήτριος Μαλοκίνης, τότε, άρχισε να οργανώνει, μαζί με το Χατζηγιάννη Μέξη, την άμυνα του νησιού. Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να καταρτίσει, σώμα εθελοντών από Σπετσιώτες οπλοφόρους, τους οποίους συντηρούσε με έξοδά του. Μ’ αυτούς επάνδρωσε και τα διάφορα κανονοστάσια που δημιούργησε ο Χατζηγιάννης Μέξης για την άμυνα του νησιού. Και όταν οι πληροφορίες για επικείμενη επίθεση έγιναν πραγματικότητα και ο εχθρικός στόλος πανίσχυρος το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, ανήμερα της Παναγίας, εμφανίστηκε μπροστά στο νησί, στους πρώτους κανονιοβολισμούς του δε βράδυνε να ανταποκριθεί ο ήχος των τηλεβόλων του κανονοστασίου της Αρμάτας. Τότε ο Δημήτριος Μαλοκίνης έδρασε από το χώρο αυτό, επικεφαλής των πυροβολητών του κανονοστασίου.
Για τις υπηρεσίες του τιμήθηκε από την Πολιτεία με τη χορήγηση Διπλώματος. Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο νησί, όπου και πέθανε κοντά στα παιδιά του.
Πηγή
- Ηλίας Ν. Γαλέττας – Μαρίκα Β. Μπουζουμπάρδη, Σπέτσες, Ιστορία Λαογραφία, τόμος Ά, έκδοση, Ένωση Σπετσιωτών, 2004.
Διαβάστε ακόμη:
- Οικογένεια Διομήδη-Κυριακού και τα μέλη της που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
- Γιάννουζας Γιάννος (1790-1821)
- Θερμησιώτης Ηλίας (1788-1871)
- Κούτσης Γ. Ιωάννης (1797-1860)
- Πάνου Γεώργιος (1770- 1863)
- Λάμπρου ή Λεωνίδας Δημήτριος (1797-1835)
- Λαζάρου ή Ορλώφ
Σχολιάστε