Λεμπέσης Ανάργυρος (1780-1842)
Πρόκριτος Σπετσών, φιλικός και αγωνιστής του 1821. Διακρίθηκε ιδίως στη ναυμαχία του Γέροντα (Αύγουστος 1824).
Ο Ανάργυρος Λεμπέσης γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1780 και υπήρξε γόνος της μεγάλης οικογένειας των Λεμπέσηδων. Από μικρό παιδί διάλεξε το επάγγελμα του ναυτικού και πολύ σύντομα απέκτησε, χάρη στις ικανότητές του, σημαντική περιουσία. Μυήθηκε πολύ νέος στη Φιλική Εταιρία και υπήρξε από τους πρώτους προκρίτους του νησιού. Όταν ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού, με μεγάλο ενθουσιασμό διέθεσε τον εαυτό του και τα καράβια του «Κυπρία», «Ασπασία» και «Κίμων» στον ιερό σκοπό της Επανάστασης.
Απλός νησιώτης ο Λεμπέσης, αλλά τολμηρότατος αγωνιστής, στάθηκε ένας από τους κυριότερους οργανωτές κάθε επικίνδυνης περιπέτειας του ναυτικού μας και οι βιογράφοι του τον χαρακτηρίζουν «εξαίρετο και απερίγραπτο στους άθλους», «Μία από τις εξαιρετικές μορφές της Εθνεγερσίας», «ένα από τα πιο απτόητα παλικάρια», «έναν από τους μεγάλους πλοιάρχους του Ιερού Αγώνα», «έναν εκ των πρωτίστων Ελλήνων μαχητών» και «έναν αγνό πατριώτη ψυχικά άφθαρτο και ατρόμητο». Διακρίθηκε μέσα σ’ όλους τους αγωνιστές για τη μεγάλη του τόλμη, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία του σε όλες τις ναυμαχίες και τις ναυτικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Έλαβε μέρος στις ναυμαχίες της Σάμου και του Γέροντα, κατά τις οποίες η νίκη των ελληνικών όπλων πολλά του οφείλει, καθώς και στην πολιορκία του Μεσολογγίου.
Αποφασιστική ήταν η στάση του και σθεναρή η αντίστασή του, με το πολεμικό του καράβι, στο στενό των Σπετσών εναντίον του επιδρομέα που έπλεε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 κατά της γενέτειράς του, με σκοπό να την καταστρέφει. Στη σκληρή και πεισματώδη ναυμαχία των Πατρών, που ήταν και η πρώτη «εκ παρατάξεως» ναυμαχία των αντιπάλων ναυτικών δυνάμεων και η οποία έγινε με φοβερή κακοκαιρία και θαλασσοταραχή, η περίφημη «Ναβέτα» του Ανάργυρου Λεμπέση έπαθε πολλές ζημιές. Μια εχθρική μπάλα του έσπασε τη γάπια στο πλωριό κατάρτι και του προξένησε σοβαρές Βλάβες στ’ άρμενα. Επίσης, κατά την περίοδο 1826-1827, συμμετείχε στον αποκλεισμό των παραλίων της Αττικής και διέσωσε πολλούς Έλληνες στο Φάληρο και τον Ανάλατο.
Ο Ανάργυρος Λεμπέσης υπήρξε αγαπητός φίλος και στενός συνεργάτης του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Κανάρης, όσες φορές χρειαζόταν κάποιο ικανό και έμπιστο πρόσωπο για να διοργανώσει μία σοβαρή πολεμική προσπάθεια, καλούσε το Λεμπέση και του την ανέθετε, επειδή γνώριζε ότι αυτός αυθόρμητα, απρόσκοπτα, με πολύ μεγάλη ασφάλεια, με μεγάλο ενθουσιασμό και αποφασιστικό τρόπο, θα την εκτελούσε. Το καράβι που κάθε φορά κυβερνούσε το ονόμαζε ο ίδιος «Ναβέτα» και τα κατορθώματά του είχαν γίνει θρύλος, έτσι που όλοι τραγουδούσαν: «Νάταν δυο σαν τη «Ναβέτα/Κάναν την αρμάδα νέτα».
Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ο Ανάργυρος Λεμπέσης υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό και τιμήθηκε για τη μεγάλη δράση του.
Δυστυχώς το τέλος του αγωνιστή ήταν άδοξο, παρόμοιο με εκείνο της Μπουμπουλίνας. Στις 15 Νοεμβρίου 1842 ημέρα Κυριακή, φονεύτηκε στο καφενείο του Γκάτσου στην τάπια, εκεί που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο του Ρουμάνη, από τον Νικόλαο Γ. Κούτση, μετά από διαπληκτισμό που είχε με το αδελφό του, ήρωα της Επανάστασης Ιωάννη Γ. Κούτση, για ασήμαντη αφορμή.
Ο Ανάργυρος Λεμπέσης είχε σύζυγο την κόρη του Υδραίου ήρωα της Επανάστασης Γ. Σαχτούρη, άφησε χήρα τη γυναίκα του και έξι παιδιά. Ένα γιο και πέντε κόρες. Το σπίτι του βρίσκεται κοντά στον Άγιο Ανδρέα. Στην είσοδό του, αριστερά, βρίσκεται στημένη όρθια μια άγκυρα και δίπλα μια πινακίδα που αναγράφει: «Εδώ είναι το σπίτι του Αγωνιστή του 1821 Ανάργυρου Λεμπέση».
Πηγές
- Ηλίας Ν. Γαλέττας – Μαρίκα Β. Μπουζουμπάρδη, Σπέτσες, Ιστορία Λαογραφία, τόμος Ά, έκδοση, Ένωση Σπετσιωτών, 2004.
- π. Ανδρέας Αναστασίου Κουμπής, Σπετσιώτες Ναυμάχοι, τόμος δεύτερος, Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών, 2007.
Διαβάστε ακόμη:
- Η δολοφονία της Μπουμπουλίνας
- Οικογένεια Διομήδη-Κυριακού και τα μέλη της που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
- Γιάννουζας Γιάννος (1790-1821)
- Θερμησιώτης Ηλίας (1788-1871)
- Κούτσης Γ. Ιωάννης (1797-1860)
- Πάνου Γεώργιος (1770- 1863)
- Λάμπρου ή Λεωνίδας Δημήτριος (1797-1835)
- Λαζάρου ή Ορλώφ
- Μαλοκίνης Δημήτριος (1785- ;)
Σχολιάστε